hem
Hampus
Lisa
Malte
Pontus
Sanna
båten
projekt

 

Segelsemester 2005

Så var det då äntligen efter allt transportseglande dags att få svar på de väsentligase frågorna kring vårt båtköp. Duger "Xoce" som hon nu heter till semesterbåt åt familjen? Är hon snabbare än Buff?

Alla familjemedlemmar packade in sig, sina prylar och en massa käk i båten. Efter lite tetris fick all packning plats och hon är faktiskt lite lättare att stuva än h-båten. Maltes och Lisas kojer försågs med slingerskydd av Optimistsegelduk inför den första natten vid Lustholmen.

Första natten gick riktigt bra även om temperaturskilnaderna var smått plågsamma. (11°C mitt i natten och 25°C på morgonen.) Efter en härllig morgon på holmen bar det av på en segeltur in mot stan och ut runt Lungön.

På väg ut på havet friskade det i ordentlig och vi for fram i farter mellan nio och elva knop. I byarna fick skepparen sitta med skotet i hand mest för att det kändes bra att kunna släppa om det skulle behövas. Vi var inte i närheten av någon gräns. Färden slutade återigen på Lustholmen.

Efter att ha bott in oss i båten på holmen sov vi hemma en natt och fyllde på förråden med sånt vi glömt. Sen bar det av igen. Denna gång hamnade vi i Lövvik. Som var lika mysigt som vanligt.

På kvällen klätrade hela familjen upp på Valkallen. Gissa om vi sov gott efter den pärsen...

Efter Lövvik seglade vi till Häggvik där vi skulle sammanstråla med Buff. Det blev en het etapp med bad från båten och inte så mycket vind. Inne i Gaviksfjärben fanns dock lite bris och med spinnackern i topp seglade vi till sist in i Häggviks hamninlopp. Knappt hade vi hunnit lägga till innan vi fick sälskap av en till trimaran. Inte vilken som hellst heller utan Sveriges värsta privatägda T35 SEAGUL. Gissa om Pontus såg ut som en dräglande fågelholk ett bra tag.

Barnen var mest avundsjuka på de fina studsmattorna på däck. Hampus tyckte i och för sig att toppfart på 24 knop var ganska häftigt. Buff anlände senare under kvällen och dagen därpå seglade vi till Hummelviken. Där träffade vi Familjen Hummelstrand som kom på visit med senaste tillökningen. Barnen badade vid stranden. Av någon anledning fastnade bara Maltes badande på bild även om de äldre syskonen badade nästan hela tiden när de inte åt eller paddlade gummibåt.

Efter Hummelviken seglade vi hem via "Harsang" vilket var ett misstag. Tänk er en kombination av en byggarbetsplats, en husvagnscamping och en dålig pastisch på Smitingen så kommer ni i närheten. Undvik!!!

Hur gick det då med kraftmätningen mot Buff? Bilden ljuger något. I de svaga vindar som rådde hade Buff ofta övertaget . Men när det kom rejäla vindpustar for trimaranen ifrån.

2007
2006
2005
  Pontus och Susanna Jansson © 2004